14 Ağustos 2013 Çarşamba

Tarihler 26 HAZİRAN 2013'ü gösterdiğinde İzmir Adnan Menderes saat 17:00 da Kıbrıs uçağı havalimanın dan ayrılıyordu.
Şimdi bunun konuyla ilgisi ne demeyin. Tabii bende o uçağın içindeydim.
Sorunsuz bir uçuştan sonra Ercan havalimanın da yolculuğumuz son bulurken, Kıbrıs'ın tatlı Akdeniz sıcaklığı da tüm kuvvetiyle yüzümüze vurmaya başlamıştı. Hafif heyecanın yanı sıra daha çok merak vardı. Açıkçası otele gidinceye kadar hatta Girne'ye gidinceye kadar büyük bir hayal kırıklığı yaşadım ve hatta "burası Kıbrıs değil Konya" dedim.
Şöyle ki neredeyse hiç yeşillik yok hatta bozkır. Dedim ya Konya gibi. 
Biz ekip olarak bu yıl 36.sı düzenlenen Güzelyurt Portakal Festivali için gittik.
Ama ne festival ne festival. Hayatımın da gördüğüm ne uzun korteje sahip, en şaşalı, en eğlenceli, en kalabalık festival. Hatta Rio'nun Kıbrıs ayağı diyebilirim.

Bununla ilgili fotoğrafları; hobimkare.blogspot.com dan bulabilirsiniz...

Gelelim Kıbrıs'a.
İlginç bir kaç özelliğe sahip olan Kıbrıs'ın başka bir şeyi yok. Gerçekten işte bu tuhaflıklar. Daha doğrusu Türkiye ye göre değişik yönleri;

1. Trafik tıbki İngilterede ki gibi soldan akmakta. 
Açıkcası ne var bunda diyebilirsiniz ama gerçekten bu değişiklik insanın yüreğini aklına getiriyor. Misal havalimanından bizi alan rehberimiz araçlarımıza binmemiz için araçları gösterirken doğal olarak biz sağ tarafa yöneldik.AAA ne oldu demeyin minibüste sağ tarafta kapı yok. Sonra yol boyunca yüreğim ağzımda gittim çünkü yolun tek şeride düşdüğü kısımlarda araçlar sanki hep üzerimize geliyormuş gibi oluyordu. Ayrıca kavşaklarda soldan girince kaza yapmışcasına çığlık atılmasıda cabası!
2. Toplu taşıma yok!
Evet yanlış okumadınız toplu taşıma araçları yok hatta durakları dahi yok. Çünkü araçlar çok ucuz o yüzden de herkesin arabası var ve otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçları yok. Sadece taksiler mevcut onlarda oldukça pahalı. Hatta bayağı bahalı.
3. İlk,orta ve liselerde İngiltere de ki gibi not sistemi AA, BB gibi yani Türkiye de ki onluk yada beşlik sistem yok.
4. Su sıkıntısı var sık sık sular kesiliyor tamamen yalan. Ben her vakit duş aldım, sık sıkta su buldum.
5. Su sıkıntısı yok yalnız hayat çok pahalı. Asgari ücret 1.300 TL civarındaymış fakat sevinmeyin pazarda dahi domates taneyle satılmakta. Ayrıca küçük pet şişe su Türkiyenin hemen hemen her bölgesinde 50 KRŞ iken orada 1 TL. Ayrıca sigara tiryakileri sakın sevinmeyin Free Shop dışında Kıbrısta sigara Türkiye fiyatlarından hemen hemen her sigara başına 45 KRŞ daha pahalı. Yerel sigaraları hariç. Onlarda bayağı acıymış. İçenler öyle söyledi.
6. Ada ülkesindeyiz her kısımda denize gireriz demeyin çünkü Lefkoşa da iseniz deniz size en az 1 saatlik mesafede ki Lefke de mevcut. Lefkoşa tıpkı Konya gibi, Girne ise muhteşem güzellikte.
7. Bu yadsınamaz bir gerçektir ki Güney Kıbrıs'ın sadece ışıkları bile yetiyordu. Yani geçmek nasip olmadı fakat anlatılanlar oranın hep yeşillik olduğu hatta kar bile yağdığı ve yeşilliğe, doğaya çok önem verildiği söyleniyor.
8. Eğer Kıbrıslı anne babadansanız otomatik Avrupa vatandaşısınız. KKTC yi hiç bir devlet tanımasa da tüm Kıbrıs bir sayılıp KKTC de Avrupa dan sayılıyor.

Tabii birde her yerde bizim alışık olduğumuzun aksine çift bayrak var. 
Devlet dairelerinde alışık olduğumuz Türk bayrağımızın yanı sıra birde yanında yavru vatanımızın bayrağını görmek biraz tuhaf oluyor.  Biz daha tek bayrağı kaldıramaz daha doğrusu bir yere sığdıramazken Kıbrısımız çift bayrağı en büyüğünden asıyor hemde heryere. Birilerine duyurulur.

Tabi unutmadan bol bol birde video çektim onları da;


Kıbrıs VOL 1

Kıbrıs VOL 2


Kıbrıs VOL 3


Kıbrıs VOL 4


Kıbrıs VOL 5


Kıbrıs VOL 6


Kıbrıs VOL 7


Kıbrıs VOL 8

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Follow me ha! :)